Start -- 1 augustus 2023 -- Kees van der Weijden

Start

In de zoektocht naar interessante spellen hoef je meestal niet verder te gaan dan spel 1. Ook nu niet, net zoals in de afgelopen 4 weken. Spel 1 lag zo:

Spel: 1
Noord
Niemand
SV10543
H84
RV86
K985
 
SAB972
HH105
RH4
K1062
NESW
SH8
HAB72
RB97
KAV74
 
S6
HV963
RA10532
KHB3
 

Het standaard biedverloop is natuurlijk dat Oost 1SA opent, West een transfer naar S geeft en 3SA na biedt waar het bij blijft. Als OW geen 15-17SA spelen zijn andere biedverlopen mogelijk, maar je eindigt altijd in 3SA. Zuid moet starten en er werd in de meeste gevallen R2 gestart.

De start van S6 lijkt slim, want je ‘ziet’ de 5-kaart S bij partner, maar je ‘weet’ ook (kan ook weten) dat partner niet aan slag zal komen om zijn eventueel ontwikkelde S's te incasseren. OW hebben zo’n 25+HCP getoond, je hebt er zelf 10, dus de kans dat partner kan genieten van te incasseren S-slagen is klein. Starten voor partner is veel beter als je zelf geen punten hebt. Een ander nadeel van S6 is dat die start de leider alarmeert dat het spel scheef zit, en de leider zal dus extra waakzaam zijn. Vrijwel het hele veld startte R2, wat je doet zowel met de afspraak “kleintje plaatje” als met ook 1-3-5.

Wat moet het speelplan van de leider zijn? Als hij klein legt in de dummy heeft hij in elk geval 1R-slag, 2S-slagen, 2H-slagen en 1K-slag. Zou hij in slag 1 RH leggen en zowel het A als de V als de 10 zitten verkeerd, dan begint hij met 5 R-verliezers. De leider legt dus klein en moet dus nog 3 slagen ontwikkelen. Die kunnen uit de S-kleur komen, uit snits in K en H, en uit 3/3 zitsels in K/H. Als Z de door zijn partner nagespeelde R duikt is de leider verder kansloos, maar als hij de fout maakt RA te nemen en R door te spelen heeft de leider een kans. Het lijkt voor de hand te liggen op de S af te gaan, maar na SH en S8 kan Zuid niet bekennen en moet iets afgooien. De beste kaart lijkt K3, en in West wordt SA gespeeld. Dit blijft over:

Spel: 1
Noord
Niemand
SV105
H84
R--
K985
 
SB97
HH105
R--
K106
NESW
S--
HAB72
R--
KAV74
 
S--
HV963
R105
KHB
 

Het grappige is dat als de leider nu met een kleine S Noord ingooit, Zuid in een soort suicide-squeeze komt. Noord kan 2 S-slagen meenemen, maar Zuid kan op de 1e S al niets meer kwijt zonder R af te gooien (Oost gooit zelf K af). Maar Noord hoeft zijn 2 S-slagen niet allebei mee te nemen, en kan na de derde S-slag naar K switchen. De leider gaat dan maar 1 down. Beter is het daarom als Oost eerst een H naar de 10 speelt en dan pas SH, SA en S na. Noord incasseert zijn 2 -slagen waarop Zuid zijn vrije R dumpt. Noord speelt nu K voor het A en dit is de positie met Oost aan slag:

Spel: 1
Noord
Niemand
S5
H8
R--
K85
 
SB
HH05
R--
K10
NESW
S--
HAB7
R--
KV
 
S--
HV96
R--
KH
 

Oost speelt HH en op SB zit Zuid geslacht (Oost gooit zelf KV af).

Daarom moet Noord niet zijn 2 S-slagen meenemen maar K switchen. Oost kan zijn S manoeuvre dan niet herhalen, want dan kan Noord Zuid bereiken met K.

De double dummy maakvariant is een kleine S naar de 8 in slag 3! Het helpt N niet dit te voorkomen door de 10 te leggen want dan krijdgt de leider zijn S kleur hoog.

Kan Oost dit alles weten? Uiteraard niet in detail. Maar HV moet sowieso gevonden worden, en als je dat doet door eerst een H naar de 10 te spelen om dan pas de S te spelen ben je al een eind op weg, want je kan wel raden dat Zuid afgooiproblemen heeft op S. En als Noord dan opstapt in de 1e S-slag gaat het verder vanzelf.

(Noot van Jos van K: DeepFinesse is het met deze speelwijze (H snit in slag 4, S naar de 8 in slag5) eens, maar speelt het als een squeeze strip. Z kan geen H missen en moet dus noodgedwongen een vrije R laten gaan. Vervolgens heeft de leider de keus om hem in te gooien met K of H. Z kan dan nog wel een R meenemen, maar moet in de vork van de overgebleven kleur spelen.)

Dat deze speelwijze bepaald niet voor de hand ligt blijkt wel uit het feit, dat 3SA maar tweemaal gemaakt werd, waarvan eenmaal na een H3 start. Dat was gelijk het einde van de defense.

De uitkomst van S6 loopt verkeerd af, want als in West een kleintje wordt gelegd moet Noord wel S10 spelen, en dan heeft de leider zoals boven beschreven altijd 9 slagen.

Bij ons speelde de leider in slag 4 SH en daarna SA en ik vreesde als Noord al dat de leider meteen S zou doorspelen. Ook dacht ik al dat ik dan niet mijn 2e S-slag Szou moeten meenemen. Ik zou waarschijnlijk K zijn geswitcht, maar als Zuid een H zou hebben geloosd op de 3e S kan Oost al 4 H-slagen maken. Zuid moet dus zijn R lozen, wat alleen psychologisch al moeilijk is. Echter, onze Oost nam meteen de K-snit en ging 2 down.

1-3-5

Spel 13 boden wij als NZ als volgt:

Spel: 13
Noord
Allen
SHV84
HAH8652
R86
KV
 
S1097
HB7
RAB10
KB6543
NESW
SB653
H43
RV9543
K97
 
SA2
HV109
RH72
KAH1082
 
WestNoordOostZuid
Jaap PotKees van der weijdenMans JansenJoke van der Weijden
--1Hpas2K1
pas2R2pas3H3
pas3S4pas4K
pas4Heinde  
1. GF of H-limiet met 3c h
2. 12-14 relay
3. 12+GF, 3c H
4. cue

Een nadeel van controlebiedingen. Je vertelt de tegenpartij precies welke kleur ze moeten uitkomen. Anderzijds vermijd je zo wel kansloze slems.

Start R3, 2, 10, 8.

  1. Als OW kbp (kleintje belooft plaatje) spelen, dan kan West gemotiveerd in slag 1 R10 spelen. En daarna kan hij weten uit het biedverloop dat hij RA kan spelen.
  2. Als OW 1-3-5 spelen, moet hij in slag 1 gokken dat partner RV heeft, maar nadat 10 houdt kan hij in slag 2 met een gerust hart RA op tafel leggen.

Welke afspraak is dus beter?

Na een ellenlange denkpauze besloot West partner op een renonce K te spelen(?), maar dat had hij ook kunnen doen door eerst RA mee te nemen. Nu had ik als Noord 4H + 2.

Zonder controlebiedingen van NZ start je als Oost waarschijnlijk K9 en dan maak je als leider alle 13.

Gek genoeg is 6SA in Zuid onverwoestbaar. Mike Reuser maakt hierover de volgende opmerking: bij ons bood Noord op weg naar 6 4R (Last Train) en dat had voor Zuid een teken kunnen zijn dat een contract in zijn hand wellicht beter was (NT of K). Inderdaad …

6SA was toch niet de top, omdat 6H met een overslag ging …

Om het nadeel van controlebiedingen te vermijden zijn de [in Nederland officiëel nog niet verboden] cryptocontrolebiedingen uitgevonden. Zouden we die gespeeld hebben, dan zouden we het R-lek hebben kunnen ontdekken zonder de R-uitkomst weg te geven. Hier het humoristische artikel van Jan Peter Pals hierover.

Praatje van Mike Reuser