Spellen van de Week

Spel van de week 12 september 2023—Bas van der Hoek

Hoe krijg je je aftroever? (1)

Collega Willem jan had bij niemand kwetsbaar:

De bieding was:

West Noord Oost Zuid
Heemskerk Maas Schipper v. Glabbeek
1 2 3 4
4 5 5 allen passen

Wat kom je uit? Je wil graag partner aan slag brengen zodat zij klaver inspeelt voor je aftroever maar hoe kan zij dat in hemelsnaam bevroeden? De oplossing leek voor de hand te liggen, start een kleine ruiten onder Aas-Vrouw vandaan. Als de maat dan tot zijn verbazing de heer maakt staat toch met een vet krijtje op tafel geschreven dat je graag een aftroever wil en wat kan dat anders zijn dan een renonce klaver? Willem startte onversaagd met een ruitje, maar de leider maakte verbluft ruiten heer (zat sec) en het spel werd gehaald.

In bridgeartikelen loopt zo een lead altijd goed af. Ik zelf heb jaren geleden tegen diezelfde Kees een klavertje gestart onder AHVB voor een aftroever, de leider Henk maakte verbaasd zijn secce 10. Dus dit soort slimmigheidjes niet tegen Kees doen!

Hoe krijg je je aftroever? (2)

Op hetzelfde spel was op onze tafel de bieding anders. Er werd weer 1 geopend, Gert volgde 2 (Michaels cuebid), gevolgd door 4, 5 van mij, pas, pas en de bieding werd beƫindigd door een 5 bod. Het hele spel:

Gert kwam harten 10 uit (3e/5e) en ik zag geen reden om klaver in te spelen en het werd gemaakt. Hoe krijg je partner nu zo ver om klaver na te spelen? Hiervoor is uitgevonden de Alarm Clock uitkomst:

      Wijk af van je normale leads en er is iets aan de hand.

Als Gert met harten 7 uitkomt, kan ik zien dat dit nooit de vijfde van boven kan zijn (met HB1097 start je met de 10). Dus partner probeert te zeggen dat ik iets ongewoons moet doen, en dan is klavernaspel gemakkelijk te vinden.

Overigens is zes in een rode kleur dicht. Moeilijk te bieden maar Richard-Sijke en Rob-Roelof hebben dat gevonden, mooi gedaan!

Dwang en Dummy Reversal

Op spel 15 belandde ik in 5 klaver, nadat zuid de hoge kleuren had aangegeven. Uitkomst schoppen aas, gevolgd door tweemaal harten.

Ik troefde de tweede harten af, speelde klaver vrouw en zuid bekende niet. Ik vervolgde met klaver Boer (gedoken door noord), klaver naar de 10, schoppen heer en schoppen getroefd. Daarna mijn laatste klaver naar de 10 en klaver aas en zuid moest zich overgeven want hij kon niet zijn vier ruitens en harten aas vasthouden. Het was geen moeilijk spel, maar een dummy reversal gecombineerd met dwang komt niet zo vaak voor.