Freaks and Geeks -- 17 0ktober 2023 -- Jos van Kan


De tweede avond van de interne viertallencopetitie werd gekenmerkt door een groot aantal freaks, wat altijd reden geeft tot grote vreugde en overeenkostig verdriet, want de hoeveelheid tranen in het universum is constant. (Samuel Beckett, Wachten op Godot)

Zij een dubbele fit, wij een dubbele fit

Met goed sluitende fweekleurenspellen is verdedigen bijna nooit lucratief. Je moet zelf spelen en dus zo gauw mogelijk zo hoog mogelijk bieden. Op spel 7 krijg ik als N, Z/ Allen,

SHRV98752  KAHB52 

Partner past, rechts 1H, ik natuurlijk 2SA, rechts past na een vrij lange pauze, partner 4R, links zegt: "ondanks de pauze bied ik toch" en zegt 4S. Ik natuurlijk 5R die worden achter mij gedoubleerd en daar blijft het bij, Het hele spel:

Spel: 7
Zuid
Allen
S5
HB
RV98752
KAHB52
 
SAHV42
HH87643
R 
KV8
NESW
SB1093
HV10
RH106
K10763
 
S876
HA952
RAB43
K94
 

Ik ben het eens met het 4S bod van W, zij een dubbele fit wij een dubbele fit. Met deze 4 loser-hand laat je je natuuurlijke niet van de weg drukken, denkpauze of geen denkpauze. Het doublet op 5R vind ik twijfelachtig. Je rekent natuurlijk op een of twee troefslagen, maar je vierkaart S zit de verdediging nu behoorlijk in de weg. Partner heeft 6-5 H/S getoond en is 1-1 in de lage kleuren, maar kan ook best 0-2 zijn.

5Sx -1 lijkt par op de hand, maar Koos zegt stoer: "dan bied ik 6R en dat is altijd gehaald." Ja, maar dan moet je wel met RV beginnen en die door laten lopen als O niet dekt. Geen van de leiders komt op dat idee, want 5Rx wordt steeds precies gemaakt.

Par is dus 6Sx -3 voor -800. Ronald en Cristian bieden dat en krijgen -8 voor hun moeite, want niemand biedt 6R.

Regel van elf

Een andere 6-5 doet zich voor op spel 11. Je hebt als W, Z/--, SAV9873  H10  RKV8543  en voor je wordt 1R geopend. Het is een tijdje mode geweest om met een dergelijk spel 4S te bieden (regel van elf). Dat was een nostalgische herinnering aan de "vierde van boven", je kon dan uitrekenen hoeveel kaarten de leider boven de uitgekomen kaart in die kleur had. Later werd onder andere onder invloed van Roald Ramer dit de "regel van 1100" gedoopt, want het ging ook wel eens fout. Job volstond in de gegeven situatie met 1S en toen ging het 2H achter hem, pas bij partner, 4H en toen mocht hij weer. Uiteindelijk besloot hij toch maar tot 4S, maar de druk was er af en NZ dubbelden nog voor de kif en -1 voor par. Direct 4S zet wat meer druk op de ketel en in ieder geval zal je op dit spel niet zo gauw gedubbeld worden.

Figuurzagen

Koos kreeg de handen op elkaar voor het correct behandelen van de troefpositie in spel 18: A73[W    O]B9852. Entrees over en weer genoeg. Hoe speel je dit voor 1 loser?

Koos: "Je beste kans is 10 doubleton in N, de tweede kaart doet er niet toe. Begin met een kleine uit W. Komt er een honneur in N, dan speel je later be B vanuit O om de 10 te scoopen. Komt er een kleintje in N dan leg je de 9. Z wint en later snijd je wederom op de tweede honneur door de B voor te spelen."

Ja, inderdaad kan N je foppen door van P10 of 10x de 10 te spelen. De leider kan het dan nog steeds goed doen, maar zeker is dat niet. Maar double dummy tegenspel mag natuurlijk worden gecompenseerd met double dummy afspel.

En natuurlijk verliest deze speelwijze van HV sec ergens, maar er zijn vier mogelijk doubletons 10 in N en maar twee HV secs ergens.