Spellen van de Week

Spel van de week 24 oktober 2023—Bas van der Hoek

Raptor

Sommige diep gezonken zielen spelen de Raptor conventie waar een 1SA volgbod niet een balanced sterk spel aangeeft, maar 5 laag, 4 hoog in de ongeboden kleuren. Een succesje voor deze door mij verfoeide conventie kwam voor op dit spel:

West Noord Oost Zuid
Meijer Maas den Boer v. Glabbeek
1 1SA
dbl 2 3 pas
3SA allen pas

Uitkomst 5 voor de aas, schoppen na voor zuid, schoppen door en uiteindelijk kwam de ongelukkige Egbert niet verder dan 2 klavers en 3 azen: 4 down, waarbij de leider ook nog in een rode kleurendwang kwam. Normaal zie ik liever dat Raptor faalt, maar aangezien Wj en Hedwig ons nevenpaar was viel de teleurstelling te dragen.

Bij ons leek het of er 60 punten in het spel zaten, want het ging:

West Noord Oost Zuid
v.d. Hoek Wijma Doyer ten Brink
    1 1
Dbl 1SA 2 2
Dbl 3 pas pas
Dbl allen pas

Partner opent, ik heb er 12 en de vijand bieden allebei met inbegrip van een 2 reverse? Hier is fors overboden. En dat bleek.

Uitkomst 8 voor de Vrouw, gevolgd door de aas en klaver door. De leider had geen verliezers om weg te gooien dus hij troefde in met B, ik troefde niet over zodat we drie troefslagen maakten, de aas, vrouw en de 9 alsmede klaver aas-vrouw en twee azen: plus 800.

Slembieden

Het volgende spel was te moeilijk voor meer dan de helft van het veld:

Het lijkt toch een eenvoudig spel, wij boden

2 2
2 3
4 4
4SA 5
5SA 6

Na azenvragen gaf mijn 5SA aan dat alle azen binnen waren en de troeven dicht. Vanuit de optiek van oost lijkt groot slem een goede gok. Als partner Ax van harten heeft kan je troeftrekken en moeten de harten 3–2 of 4–1 zitten (als de schoppen 2–2 zitten), anders moeten de harten rond zitten als de schoppen 3–1 zitten. En dan heb je nog de kans dat maat zes in plaats van vijf schoppens heeft. Als partner harten aas-sec heeft heb je ook goede kans: schoppen rond of als dat niet zo is harten 3–3 of Vx harten ergens.

Gelukkig voor ons zaten de troeven en de harten slecht en 12 slagen waren het maximum haalbare. Zoals zo vaak was het helemaal niet nodig groot slem te bieden want meer dan de helft van het veld miste het kleine slem.

Het afspel was simpel, je pakt de uitkomst, deblokkeer harten aas, trek 3 keer troef eindigend op tafel en je speelt harten heer, harten boer (klaver weg) en je hebt 12 slagen.

Sommigen boden na hun sterke 2l of 2 opening 2SA (22–23) na. Oost bood toen naar 4 harten en de schoppenfit werd niet ontdekt. Door het slechte hartenzitsel ging de hartenmanche zelfs twee keer down.