Spellen van de Week

Spel van de week 31 oktober 2023—Egbert Meijer

Een pragmatische aanpak

Of toch niet? Sommige handen lenen zich slecht voor je biedsysteem. Je moet iets verzinnen. Op het laatste spel van de avond (spel 24) boden wij 6, tot mijn verbazing waren wij de enigen die dit potdichte slam boden.

Met een Aas en een Heer ernaast is een 5 opening naar mijn mening niet geschikt. Je hebt geen (bijna) manche op handen, dus een 2 opening is ook geen optie. Derhalve open je met 1. Partner biedt 1. Wat nu? Ik vind de hand te sterk voor een non forcing 3 bod. Hoe kan je dan forcing bieden als je geen kunstmatige truc (bijvoorbeeld 2) tot je beschikking hebt? En wil je eigenlijk nog wel onderzoeken of 3SA een optie is? Als partner A niet heeft moet hij een dubbele stop hebben en ook nog hulp in beide hoge kleuren, want anders wordt jouw stop weggespeeld (je kan niet eens ophouden), en je moet nog van slag. Hoop nooit op één specifieke kaart bij partner (in dit geval A), hij heeft hem veel vaker niet dan wel. En, als hij de juiste kaarten voor 3SA beeft, dan wordt 5 ook wel gemaakt. Ik besloot derhalve pragmatisch direct 5 te bieden. Henk had geen moeite om nu de zesde eraan te plakken.

Overigens is bij nader inzien 5 niet het goede bod, maar 4. Dat zou ook wel een dichte of bijna dichte kleur moeten beloven. Partner kan dan nog een cuebod doen op 4-niveau. Bijvoorbeeld 4, dit ontkent een ♦ controle, West kan dan azen vragen en in zes aanleggen.

Dat zomaar vijf in een lage kleur bieden niet altijd goed is bleek even eerder (spel 22).

Voor mij werd met 2 geopend, een zwak òf sterk spel met . Wat nu met de westhand? Ook hier besloot ik tot een pragmatische aanpak en bood direct 5 onder het motto 'daar komen we waarschijnlijk toch minimaal terecht' en de tegenpartij moet het dan ook maar uitzoeken op hoog niveau.

Deze keer geen succes want dit ging down en 4 is ijskoud terwijl de tegenpartij geen profijtelijk redbod heeft. Hier had een doublet beter uitgepakt, in mijn geval kan er zelfs niet veel misgaan, want de tegenpartij zal niet passen op 2 en dan kan ik daarna sterk bieden. In dit geval zullen we dan wel in 4 terecht komen.

Als er met 2 wordt geopend, zwak of Muiderberg, dan heb je meer een probleem, want je bent niet blij als partner past bij deze kwetsbaarheid. Maar ook dan kan je beter doubleren, de kans is groot dat iemand wel gaat bieden, of partner biedt sowieso iets. In dit geval .