Spellen van de Week

Spel van de week 14 november—Bas van der Hoek

Angst is een slechte raadgever

In dit relaas gaat het over IMPS (geen parentelling).

U opent met een 16 puntshand een 15–17 1SA. Partner biedt 2SA (natuurlijke invite). Iedereen biedt nu terecht 3SA, zonder zich te bekommeren om wat er wel niet allemaal voor onheil kan gebeuren. Je kan het toch niet uitzoeken. Bridge is een spel voor bieders.

Deze blijmoedige houding van altijd doorbieden is totaal verschillend bij slemspellen. Daar hebben de meesten van ons (ik ook) een conservatieve kijk, en willen we sowieso uitzoeken of we twee azen missen, of aas-heer in een kleur. En er is allerlei mooi speelgoed om dat vast te stellen te beginnen bij Blackwood en myriaden van zinnige en onzinnige conventies. Soms zit je evenwel vast, zoals op dit spel:

Je raapt op:

Maat opent 2 (zwak met of mancheforcing), rechts volgt 3 en jij biedt 4. Dit is natuurlijk nog nooit voorgekomen maar is bij ons niet forcing en verder ongedefinieerd. Nu gebeurt er iets verrassends: partner biedt 4! Die heeft dus een mancheforcing hand met schoppen. Biedt je 5 of durf je door te gaan met het risico dat je 2 azen mist of aas-heer van harten? Het zit diep in de genen om geen slem te riskeren als je twee azen kan missen, of 2 slagen in de kleur van de vijand en de maat bood 5 en daar bleef het bij. Maar je hebt 7 strekkende slagen tegenover een mancheforcing, mij lijkt de gok dat het slem gemaakt wordt ruim boven de 50%. Sterker nog, een groot slem lijkt dichterbij dan de manche, ik zou azenvragen en hoor dan 4 azen (schoppen heer telt mee) en ik zou 7 bieden. De hele hand:

Door het slechte schoppenzitsel is groot slem nog niet gemaakt. Na de uitkomst van harten heer trek je troef en speel je een schoppie naar de aas, als die nu niet slechter dan 3–1 zitten heb je 15 slagen. Nu noord niet bekent heb je maar 12 slagen en ben je aangewezen op het vinden van Heer. Als noord die heeft speel je ruiten aas en laat je ruiten vrouw doorlopen voor contract. Als zuid ruiten heer heeft komt ze in een schoppen-ruitendwang als je alle troeven loopt, zuid kan niet ruiten heer vasthouden en vier schoppens. Noord heeft 9 bekende kaarten (6 of meer harten en 3 klavers), zuid zes (4 schoppen en 2 klavers), dus het is kansrijker dat zuid ruiten heer heeft en je gaat voor de dwang en je maakt het.

Hoe duur was het spel voor ons? Het leverde 6 imps op! Er werd vijf keer slem geboden in schoppen (steeds down) en niemand zat in een klavercontract. Slachtoffer van onze onterecht verdiende 6 imps waren Hedwig en Willem jan.

Een spel wat hier een beetje op lijkt was het volgende:

Ik opende als Zuid met 1, west volgde 1, partner bood 1 en ik verhoogde enigszins optimistisch naar 4. Hier had Noord weer hetzelfde dilemma: azenvragen met twee hartenloosers lijkt raar. Je kan wel vragen naar een hartencontrole door 5 te bieden, maar dan loop je het risico dat je in zes komt met 2 azen buiten met als troost dat je in ieder geval niet de eerst 2 hartenslagen verliest.

Noord paste weer, en een dichte zes werd gemist. Ook hier zou ik redeneren dat je 14 mooie punten hebt waar je er zes had kunnen hebben en ik zou doorgaan. Omdat het dommer lijkt in zes te komen met de eerste twee hartenslagen weg zou ik met 5 aan de maat vragen of partner een hartencontrole heeft. Dan kom je in slem. Nu kostte het spel wel, want drie paren boden 6 schoppen en de rest zat in de veilige schoppenmanche.