Spellen van de Week

Spel van de week 28 november—Willem jan Maas

Ach ja, Butler…

Zoals ik al vaker gezegd heb is Butler grlmpf. Even opnieuw. U hoorde net het geluid van een Wj die de mond werd gesnoerd door Hedwig omdat ze zei dat ik niet weer mocht zeuren over Butler als wedstrijdvorm. Dat doen we dus niet.

Een grappig spel vond ik spel 12.

Ten eerste waar wil je in zitten? 3SA? Nee, want je gaat bijna zeker down als je een klaververliezer hebt. 5? Dat lijkt eigenlijk altijd wel gemaakt. 6 dan, voor de avontuurlijken. Dat is wat lastiger om te bekijken. Dus eerst maar eens een simulatie. Een simulatie leert dat je 3SA maakt in 61% van de gevallen. 5 in 96% van de gevallen en 6 maar in 40% van de gevallen. Deze uitkomsten zijn een beetje gechargeerd omdat je bij simulaties kijkt wat er double dummy in zit. Dus bijvoorbeeld H sec achter wordt altijd gevonden. En de dodelijke uitkomst (als die er is) wordt altijd gevonden. In de praktijk ligt het natuurlijk anders. Daar moet je kiezen.

Als je niet bereid of in staat bent om alle varianten door te rekenen (we heten ten slotte niet allemaal Rob van den Bergh of Roald Ramer) is een aardige manier om daar achter te komen het gebruik van Jack. Je laat Jack spelen en tevens slag voor slag de situatie analyseren. Wat blijkt? Jack komt in 6 en na een schoppenuitkomst speelt hij onmiddellijk A. Ik had dit verwacht omdat je speelt op H sec of de snit goed. Al met al meer dan 62% kans. Met een start ziet het leven er echter heel anders uit.

Omdat de verdediging een winner heeft opgezet levert de klaversnit een maakkans op van iets meer dan 40%. En, als Noord klein bekend heeft, het leggen van de Aas maar een kans van iets minder dan 7%. Het is dus duidelijk wat je moet doen.

Een vergelijkbaar dilemma was spel 17

Er zitten mensen in 3SA, maar dat is natuurlijk een onhandig contract daar je het alleen maakt als de ruitens geen verliezer opleveren. En als de ruitens geen verliezer opleveren dan maak je ook 6. 5 is net zoals het vorige spel het middle of the road contract dat je eigenlijk altijd maakt. Als je in 6 zit moet je de ruitens "goed" doen. A priori is de beste kans om de Aas te slaan maar de snit is niet veel slechter. Dit is de beste kans in de kleur. Maar blijkbaar is er statistisch meer aan de hand want als je Jack vraagt hoe hij speelt beschouwt hij het nemen van de ruitensnit als het beste met een maakkans van om en nabij 52%. Vraag mij niet waarom (Roald, Rob?). Maar ja, de mens wikt en Jack beschikt.

O ja, je kunt natuurlijk ook in het inferieure 3SA komen, gedoubleerd worden en afhankelijk van hoe je de ruitens doet 850 of -300 halen.