Spellen van de Week

Spel van de week 12 december—Bas van der Hoek

Bridge is ga met de kansen

Vaak moet je bij afspelen inschatten welke lijn het meest kansrijke is. Schelte Wijma deed dit kundig op dit spel

Ik opende 2 (multi), Schelte volgde beheerst met 2, zijn partner Frans ten Brink verhoogde naar 4 en na azenvragen werd slem in bereikt.

De vraag is wat je moet uitkomen, veilig met V of in partners kleur. Meestal zet schoppen uit een slag op, maar dan moeten ze wel 2–2 zitten bij de vijand. Helaas voor ons kwam Iwan veilig uit met ruiten.

Schelte had nu de keus tussen (i) klaver aas goed (kans 50%) of (ii) klavers 4–2 of 3–3. Bij de laatstgenoemde speelwijze gooi je een klaver weg op de hoge ruiten, je geeft klaver aas af en je troeft later desnoods 3 klavers af in de hoop op een 4–2 of 3–3 zitsel. Je hebt 4 entrees in dummy (3 troeven en schoppen aas) dus je kan 3 klavers aftroeven en uiteindelijk de dummy bereiken voor je vrije klaver. In dit geval viel klaver vrouw-klein dus dat hoefde allemaal niet. Je moet wel steeds hoog aftroeven zodat je harten zes een entree blijft.

Het hartenslem werd zes keer geboden. Er werd 1 maal met klaver aas uitgekomen (dan heb je er 12), 1 maal schoppen heer (toch nog gemaakt) en 4 maal met ruiten vrouw (twee maal down, twee maal gemaakt).

Risico voor niets

Op dit spel had ik een keuze

Tegen mijn 3SA in West kwam noord met ruiten 4 uit (tweede/vierde) voor de aas, ruiten na voor mijn heer. Ik had hier de keus tussen het hoog spelen van de harten of op de schoppen afgaan. Als je harten speelt pakt de vijand, en speelt je laatste ruitenstop weg. Als je dan weer van slag gaat is er ergens een ruiten hoog en mis je ook nog harten aas-heer en twee azen en ben je down. Ik ging dus op de schoppen af en dan is klein naar de 9 beter dan klein naar de heer en hopen dat de 10 derde valt. Ik speelde dus naar de 9 en de 10 zat goed, en maakt het contract. Tot mijn teleurstelling had ik voor niets gesneden want er zat schoppen 10-derde. 3SA ging toch nog drie maal down, onder andere het gerenommeerde paar Olsder-van Dort. Kennelijk was het niet zo voor de hand liggend om schoppen te spelen.