Spellen van de Week

Spel van de week 9 januari—Egbert Meijer

Competitive bieden op hoog niveau

Altijd lastig om te beoordelen of je nog een keer moet bieden of dat je beter kan passen, dan wel doubleren. Deze avond kwamen er meerdere van zulke spellen langs.

Op spel 3 opende ik met 2, een gewone zwakke twee, bij deze kwetsbaarheid niet eens een slechte kaart. Partner verhoogde naar 4 en Oost had deze keer een eenvoudige 4, dat is ook weleens anders. Noord bood nog 5.

Het is heel goed om in 5 te zitten, want je weet niet of 4 down gaat, de kwetsbaarheid is in je voordeel, al is er in een parenwedstrijd geen 'principle of lesser risk', i.e. het kan niet veel kosten als je het fout doet. Nu moet je gewoon de goede beslissing nemen. Maar 5 kan gemaakt worden, dus het is goed om te bieden. Je moet alleen Q vinden, en dat deed ik niet goed helaas.

Op spel 12 kreeg ik de West hand. Wat open je met zo'n kaart?

Veel te sterk voor 4 bij deze kwetsbaarheid. Een 2 opening is een optie als dat mag in jouw systeem met 9 slagen. Henk en ik hebben de 'gambling' 3SA (dichte kleur, verder niets) overboord gezet, want daar ben ik eigenlijk nooit een voorstander van geweest. Nu geeft 3SA zo'n soort spel aan, te goed voor 4 of 4, te weinig voor 2. Toch preemptief, want om hiermee 1 te openen voelt ook niet lekker aan en je verteld in een keer wat je hebt.

Via 4 (bied je kleur) bood ik 4, maar na twee passen kwam Zuid plotseling nog in actie met een 4 bod, best wel dapper bij deze kwetsbaarheid, maar een schot in de roos. Toen toch maar 5, een goede 'redding', maar veel paren mochten 4 spelen, dus een matige score voor ons.

Wat open je met de Oost hand op spel 13?

Als je ook 3SA gambling mag openen met een hoge kleur, dan is het biedverloop wel heel eenvoudig,3SA-6. Maar wat als dat niet kan? Te zwak voor 4 volgens mij, maar 3 met een dichte kleur is het ook niet, al voldoet hij wel keurig aan de oude regel van 2 en 3. Maar wij doen dat niet. Dus dan maar 1 openen met zulke handen. Dan lijkt het mij eenvoudig om in 6 (of zelfs 6SA) te komen. Mijn partner opende echter toch met 4, dan heb je ook geen probleem meer, RKC en in 6 aanleggen. Eindelijk een goede score! Slechts 4 van de 14 paren wisten slam te bereiken. Dat moet toch beter kunnen met zulke handen.