Spellen van de Week

Spel van de week 23 januari 2024—Bas van der Hoek

Hoe vaak komen slems voor?

Onlangs vroeg onze geliefde voorzitter Henk mij hoe vaak slems voorkomen. Ik verwees hem naar de site van Pavlicek:

http://rpbridge.net/index.htm

Op dit adres is een groot aanbod van bridgegegevens, vooral statistische data en berekeningen. Pavlicek heeft ook alle spellen van 19 jaar viertallentoptoernooien (Bermuda Bowl en de 3 USA toptoernooien) in een database opgenomen:

http://rpbridge.net/rpme.htm

en hierop statistiek losgelaten. Bijvoorbeeld in de ene kamer wordt geopend met 1 of 1 en in de andere kamer wordt geopend met 2 of 2, wat is dan het resultaat? Voor degenen het willen weten: de 2-opening wint het. Ook bijvoorbeeld wat de 10–13 sans oplevert en soortgelijk.

Op de site wordt ook gerapporteerd hoe vaak slems werden geboden. Per paar is de frequentie van klein slem ongeveer 1 op 28 spellen, zeg maar 1 maal per avond. Voor groot slem moet U veel keer op DBC komen: 1 maal per twee maanden. Een leuke site voor degenen die interesse hebben voor de statistiek, kijkt u er eens rond.

Hoe zat het met de slems afgelopen keer op DBC?

Toen mijn partner Oost met 1S opende bood ik keycard blackwoord en hoorde alle missende azen. Ik kon 12 slagen tellen, en een 13e slag kon overal vandaan komen, bijvoorbeeld Boer, of een extra schopje of boer-vierde bij de maat, of ruiten rond of een dwang. Ik kon me met mijn 4–3–3–3 niet voorstellen dat troef beter zou spelen dan sans en ik bood 7SA, evenals 4 anderen. Je hebt 13 topslagen.

Een volgend slemspel:

Ik opende as west 1, partner 1, zuid 2, ik het voor de hand liggende 3, noord steunde zijn partner met 3, oost doublet. Ik bood toen lui 5, Iwan verhoogde naar 6 en we hadden een potdicht groot slem gemist, je maakt een slag of 15. Ik had natuurlijk 4 moeten bieden. Dat zal wel een renonce zijn met overwaarde dan kan groot slem worden bereikt. Zoals zo vaak leverde klein slem al 70% op, en niemand had groot slem aangedurfd. Op spel 17 zat er 6 schoppen in op snit, door niemand geboden. Tenslotte kwamen we als enigen in 6 op spel 19

Het bieden ging:

West Noord Oost Zuid
vd Hoek Bennik Doyer Reuser
1SA pas 2 pas
2 2 3 dbl
4 pas 4 dbl
6 einde

Toen noord begrijpelijk met schoppen startte leefde ik nog, en hing het contract op de hartensnit. Ik speelde hoopvol V maar tot mijn teleurstelling zat de snit mis. Maar (nog steeds begrijpelijk) speelde noord een troefje na en ik was nog niet down. Ik incasseerde al mijn hoge kaarten in de rode kleuren en de tegenpartij gooide genoeg schoppen weg zodat mijn kleine schoppie hoog werd: gemaakt.

Met kleine slems klopte de statistiek aardig voor onze windrichting. Met groot slem hebben Iwan en ik ons jaarquotum al voor een-derde gebruikt, (zie boven) je hebt recht op zes grote slems per jaar als je iedere week op DBC komt. De andere lijn heeft nog wat tegoed, want daar waren geen slems, klein of groot.