Esprit de l'escalier -- 30 januari 2024-- Jos van Kan

Heeft u dat nou ook? Na een gezellig avondje loop je terug naar je auto en je bedenkt ineens een paar geestige opmerkingen die je had kunnen maken als je daar op het goede moment (twee uur eerder dus) op gekomen was. De Fransen noemen dat "l'esprit de l'escalier": als je de trap afdaalt krijg je de geest. Dat heb ik vaak als ik na het bridgen naar huis rijdt: ineens bedenk ik wat de beste speelwijze was op een paar spellen die ik heb verknoeid en die ik gewoon had kunnen maken.

Dat is dan ook gelijk het antwoord op Paul's opmerking aan tafel 1: "Waarom promoveren jullie niet naar de A? Nou moeten we steeds tegen jullie en dat is niet leuk" Om hem te troosten lieten we hem en Hélène, zij het onvrijwillig, 60% halen.

L' esprit de l'escalier

Tegen Geert en Thijs raap ik als O niemand, op spel 24 op: SH105  HAHV74  R53  KAV8  en partner opent als gever 1R. Geert past, ik 1H, Thijs past en Koos 2R. Dat toont een 6-kaart en ik denk met mijn mooie hand in de buurt van 6 te zitten. Ik bied een beetje lomp 4SA RKC voor R, Koos 5S (2keycards + RV). Geert doubleert en dat doet mij geen kwaad met SH10X in de achterhand. Ik bied 6SA en iedereen past.

Thijs komt uit met S7 en ik zie:

Spel: 24
West
Niemand
 
 
SB86
H63
RAHV1098
KB3
NESW
SH105
HAHV74
R53
KAV8
 
 
 

Ik leg klein in dummy, Geert neemt SA en switcht K9. Speelplan? Als de R lopen heb ik 11 slagen en de twaalfde kan komen uit een extra H slag, de K snit of de S snit. De K switch voorspelt weinig goeds voor de K positie, dus dat valt af. Ik pak KA en ga direct op het lekkers af door tweemaal R te spelen, maar dat is niet goed. Weliswaar zitten die rond, maar aangezien ik geen entree meer heb naar dummy, moet ik de rest ook incasseren en dat brengt mijn eigen hand in dwang. De eerste drie discards gaan nog wel (K,K,H) maar de laatste berooft mij van hetzij de S snit hetzij het 3-3 vallen van de H. Tegen beter weten in kies ik uit pure zelfhaat voor het opgeven van de S snit en ik krijg mijn verdiende loon, want het hele spel is:

Spel: 24
West
Niemand
SAV43
H82
RB76
K9642
 
SB86
H63
RAHV1098
KB3
NESW
SH105
HAHV74
R53
KAV8
 
S972
HB1095
R42
KH1075
 
WestNoordOostZuid
Koos van KanGeert van DortJos van KanThijs Veugen

Geert merkt terecht op, dat je met de H moet beginnen en als die het niet doen moet terugvallen op de S snit. Ik knik bedremmeld, want beter is er toch niet of?

Vienna Koe

Op weg naar huis bedacht ik ineens dat je nog veel meer kansen hebt. Als N de lange H heeft plus SV heb je een showup squeeze. (Cash SK en speel alle R af). Als Z de lange H heeft plus de veronderstelde KK heb je een echte squeeze op Z mits....

Je zegt "Vienna Coup" om de tegenpartij je eruditie te tonen, casht SK en speelt al je R af. Nu heb je gelukkig 4 discards: 2xK, H en ...

Tenzij N afstand heeft gedaan van SQ gooi je S10 af en Z moet terug naar ten hoogste een 3c H. Dus als KH niet verschijnt vallen nu de H.

Ik parkeerde de auto voor de deur en had een stukje van de week. Een uur of twee te laat. Ja, als een van de twee tegenstanders beide zwarte honneurs heeft heb ik het verkeerd gedaan. Dat lijkt me stof voor een volgend stukje.