Spel van de week - 6 februari 2024 - Jos van den Dool

Bridge is een denksport. Een open deur zou je zeggen, maar hoe vaak komt het niet voor dat de tegenstanders in woord en gebaar aangeven lange denkpauzes niet op prijs te stellen.

Een spel waar Bauke Muller zowel als leider als tegenspeler misschien wel een kwartier voor uitgetrokken zou hebben was spel 14. Na een 1S opening in oost ben je als zuid ietwat ongelukkig in 3SA terecht gekomen. West start uiteraard met klaver en de leider voorziet een kansloze missie. Dat blijkt mee te vallen.

Eerst even vanuit het perspectief van west:

Spel: 14
Oost
Niemand
SHV6
HB532
RA642
K76
 
S4
H109874
R9
KH98542
NESW
 
 
 
 


Partner Oost neemt KH en speelt KB na. De eerste beslissing is voor jou. Wie heeft de ontbrekende K10? Duiken om de mogelijke communicatie in stand te houden of nemen en hopen dat partner nog 3 slagen mee neemt?

Mij lijkt duiken het kansrijkst, maar als de leider KVx heeft heb je zomaar de 9e slag weg gegeven. Duiken om de communicatie open te houden laat in dit spel de leider kansloos.

Na rijp beraad besluit west de KH te nemen. Kom je nu ‘veilig’ klaver terug dan blijkt dat dodelijk voor de verdediging te zijn. De leider is in het juiste tempo gebracht om oost in een ruiten schoppen dwang te brengen. Eerst even het hele spel:

Spel: 14
Oost
Niemand
SHV6
HB532
RA642
K76
 
S4
H109874
R9
KH98542
NESW
SA10983
HV
RB1083
KAB10
 
SB752
HAH6
RHV75
KV3
 


Dit is de situatie nadat SA er uit is gewerkt met noord aan slag.

Spel: 14
Oost
Niemand
S8
HB53
RA64
K--
 
S--
H109874
R--
K85
NESW
S983
HV
RB108
K--
 
SB7
HAH6
RV7
K--
 

De dwang gaat vrijwel automatisch. Je gooit op de derde klaver in noord een harten en in zuid een ruiten af. Nadat je SA er uit hebt gewerkt doen de hoge hoge harten (HV valt) oost de das om. Met nog 5 slagen te gaan kan hij niet twee schoppen en vier ruiten vast houden.

Bij ons wordt KV wel meteen met KH genomen, maar Cristian corrigeert zichzelf door H10 na te spelen. Tijd voor de leider na deze verrassende switch de situatie eens goed te bekijken. Oost heeft geopend en er zijn nog maar 12 punten weg, dus alle plaatjes zitten bij Oost. Je moet er vanuit gaan dat de klavers blokkeren om het contract te maken. Oost heeft dus 5-3 zwart en derhalve 5 rode kaarten. Zitten ze 3-2 dan kun je met 3 ruiten HV er uit slaan. Heeft Oost 2 ruiten (en dus 3 harten), dan komt hij in dwang op de vierde ruiten. Hij moet de harten, 2 schoppen en de hoge klaver vast houden. Gooit hij de hoge klaver af, dan wordt hij ingegooid met schoppen en moet er van HV afgespeeld worden. Dit alles natuurlijk nadat eerst twee schoppen zijn ontwikkeld.

De rode kleur blijkt echter 1-4 te zitten waarbij HV meteen valt. De dwang gaat niet meer op omdat Oost op de laatste harten zijn hoge klaver af kan gooien. Er zit echter een enorme adder onder het gras. Hij moet zien dat hij met SA aan slag NIET de hoge klaver mag incasseren. In dat geval komt hij weer in dezelfde dwang die was ontstaan als west in de derde slag klaver had doorspeeld. Na SA leidt ruiten of schoppen na tot 1 down. Bij ons had de leider zich al verzoend met minimaal 1 down en kon niet meer schakelen na H10. Hij dekte suf H10 met HB om zich vervolgens voor de kop te slaan. Twee down was zijn (ons) welverdiende lot.


Spel 8: Onhandig uitkostdoubletje.

Spel: 8
West
Niemand
SH104
HV96
RA10843
K107
 
SV962
H32
RHVB6
KB98
NESW
S853
HB1054
R97
K5432
 
SAB7
HAH87
R52
KAHV6
 

Spel 8 was grappig. Op het oog een saaie 3SA, maar Mike dacht even wat zand in de machine te gooien door na 2SA – 3K – 3R (Niemeyer) met een doublet zijn ruiten aan te geven. Hij ging er vanuit dat hij dit gratis kon doen en hoopte dat wij in het verkeerde contract terecht zouden komen. Als het als uitkomstdoublet was bedoeld lijkt het niet zo handig omdat hij zelf uit mocht komen. Vroeger heb ik ‘eindeloos gebridged’ tegen het computerprogramma Eindeloos bridge versie 1. Dit nog niet zo sterke computerprogramma doubleerde standaard elk 3R bod na Jacoby of Niemeyer/Stayman. Met een paar ruiten mee redoubleerde ik altijd met bijna 100% succes. Met dit in het achterhoofd redoubleerde ik 3R en dat werd met een overslag gemaakt voor een volle top. Wees dus zorgvuldig met je uitkomst doubletten als de tegenpartij veruit de meeste punten heeft. Het contract komt zomaar binnen op brute plaatjeskracht. Of zoals ons eens overkwam, de juiste weg wijzen naar een groot slem met een aas buitenboord in de kleur van de renonce.